„Може още“ 006: Не чети тази статия… #пушкаегъз

0

Здравей, хубав народе! Аз отново съм тук с ново съдържание и най-накрая шестата част на рубриката, в която „сипвам с черпака“, а именно „Може още„!

Този път ще е по-различно, този път няма да отразявам поредната песен с кратък срок на годност, а ще коментирам друго и ще обсъждаме нещата от живота или по-точно – как и за какво се използва интернет пространството, защото явно не е ясно. По принцип съм човек, който не обича да прави реклама на хора, които не знаят къде се намират, какво говорят и въобще какво пишат, но понякога правя компромиси, затова я има и тази рубрика. Днес обаче ще направя review на „ревюто“ на друг човек, когото като цяло не следя и не искам да рекламирам по какъвто и да е начин, защото не ми е нито на годините, нито на акъла, нека да сме честни. Естествено става дума за момчето, родено през 2003 година и придобило някаква кажи-речи популярност чрез старата си страница, посветена на Боро Първи, която спря да поддържа, защото на Боро явно не му е приятно да си правят реклама на негов гръб. Все пак има ли човек, на когото да му е приятно? Боро си е изминал пътя до тази известност сам (пиша го като човек, който го следи още от 2012 година, когато все още беше в дуо с Чукито и старият му псевдоним беше Boreau). Става дума за момчето, което държи друг блог, озаглавен „Цинични химни за улиците“ – Момчил Бонев в „50 стотинки“. Все още се чудя защо „50 стотинки“ и „Йомрук“ продължава да му дава поле за изява? Всъщност знам, но ще си задържа мнението за себе си.

Не през моята глава, след като приключа училище за деня или петък вечер, ми минава мисълта:

Хмм, каква ли безсмислена рецензия да напиша днес?“

Ще съм крайно обективен и понеже е „Махалата без цензура„, няма да ви спестя нищо в това, което ще прочетете, но няма и да употребявам цинизми, защото смятам, че не приляга на статии.

Нека да започваме:

Както ви казах, не следя изобщо какво се случва нито с „50 стотинки“, нито с „Йомрук“ , нито с „ЦХЗУ“, не се интересувам от тях и нямам време за тях. Причината, която ме провокира да напиша това, е че забелязах в социалната мрежа Facebook, че някои от родните ни хип-хоп изпълнители са останали силно възмутени от това, което Момчил Бонев, създал „ЦХЗУ“ или както се води там, е написал за дебютният албум на EBMC от Area ’51 – „Младият сър„. Признавам си, че все още не съм чул „пистата“, защото в момента съм на другия край на света и интернет връзката тук е повече от ужасна и трудно достъпна. Също така за момента спрях да плащам моят абонамент към Spotify, докато не оправят бъговете по него, причиняващи ми психически щети, както и системни щети на компютъра и телефона ми. Може би някои от вас ще си кажат: „Ама ти сигурно го познаваш лично и заради това пишеш статията!“. Твърдо не! Познавам някои от изпълнителите, на които симпатизирам, но EBMC не е от тези, които познавам лично. Нека все пак да разгледаме нашето момче какви ги е писало, че съвсем се отнесох:

С революцията в човешката комуникация през новия век, няма как да не настъпи ключова промяна и в това как младите се отнасят към света, а от там и как ще се промени и музиката, която правят. 2019 година сякаш е добро потвърждение, че на показ вече е една генерация, готоваа да приеме с насмешка всичко идващо насреща и да му сложи небрежно етикет, гласящ “Майтап бе, Уили!”

Ами разбира се, всички правят музика за майтапа, абсолютно си прав. Кой през 2019 година ще се занимава да я взема насериозно? Така де, то и участията са пълен майтап, както и хората, които ги посещават. Чакай малко, ти все още нямаш годините да ходиш на истински партита и силно се надяваш да има по-често „All ages“, защото си все още на… 16. Игнорирам фактът, че си написал „готоваА“.

Показно за това са не само появите на множество иронични мийм рап фигури в интернет, ами и техните обещания не само за песни и клипове, ами и за цели албуми. Тази година вече станахме свидетели на албума на RARE boi, а имена с обявен предстоящ проект са Spinder Whoey, Sa6ini x 21 sujuka (Цуро) и Чарли Танев х Секта. Оказва се, че и EBMC по един или друг начин спада в тази категория и вече е в първата графа с дебютния си проект Младият сър, който излезе на пазара този ноември.

Да, кой не обича забавни хора, би ли ми обяснил? Или музиката постоянно трябва да е за нещата от живота и редене на думи от книги, за които не особено голям брой хора са чували?

В интерес на истината, до последно преди излизането на албума, нито бях добре запознат със стила на Eбемси, нито какво да очаквам от негова солова работа. Още на втория трак беше ясно, че става дума за кратък, напълно непретенциозен и неангажиращ ироничен рап, който сам по себе си е нож с две остриета.

Сигурно на „Ебемси“ му е много тъжно, че не се е родил в тялото на Жлъч или в това на друг от изпълнителите, към които си пристрастен, нали? Даже няма нужда да си признаваш, че ако Жлъч или Ф4 пуснат албум с изцяло тролски песни, ти пак ще напишеш, че е masterpiece. Спести ни го, не сме толкова глупави, защото не сме на 16, ние сме хора на по 20+ години.

От една страна – хубаво е, че се раждат такива неща на наша почва, раздвижват сериозността и внасят нови стилове, които предизвикват отразяващите като мен. От друга страна – това направление е доста пипкаво и много трудно може да се запази идеално балансирано ниво между готини смешки и закачливи звуци, така че албумът ти да е повече от слушаем. Тръгнах към Младият сър без никакви предубеждения и резерви, с надеждата да не си тръгна незадоволен.

Със сигурност целта на „Ебемси“ е била именно тази – да те провокира. А за теб какво значи думата „баланс“ или това го научи от „Противотежест„? Смяташ ли, че изобщо си наясно със значението на тази дума? Не съм убеден! Нека не забравяме, че комедийният хип-хоп винаги е бил на мода. Пример за такъв проект е песента на Afroman – Because I Got High, но май, когато тази песен е излязла, не си бил още на този свят.

Уви, описанието на този албум се състои от повече “можеше”, отколкото реално “е” и намирам в него много изгубен потенциал.

Така е, това не е „Звяра“ и това не е „Спогодба„, това е „Младият сър„! Ти също „можеше да си“, но „не си“ поради липсата ти на каквито и да било музикални познания. Същата работа като с III том на Голям Юс – статията, която ме накара да си направя сметките, че просто не осъзнаваш какви безсмислици пишеш. Там беше споменал, че „си очаквал едно“, но „този път бийтмейкъра бил Roasty Suave“, както и „Madmatic, както винаги, си реди неговите барове – нищо особено„. Даже не искам да коментирам „погледът“ ти върху „пистата“ на D3MO – „Мама каза„. Тъжно е, че не живееш на принципа „Очаквай неочакваното„, но ти е простено (донякъде), защото си все още твърде малък.

Плюсовете: спазена е тенденцията да се правят къси парчета, оформящи къси тави и вместо да изтощава излишно, носи точно толкова материал на масата, колкото трябва. Има своите силни моменти и неотричим хъс, акомпанирани със странна нотка тънка класа в себе си.

Това е може би единствената част, в която си написал нещо горе-долу свястно.

Минусите: винаги нещо изостава в дадена песен, за да пасне както трябва – или инструменталът, или флоуът, или hook-ът ще бъде на по-долно ниво от останалите и ще възпре тракът да стане приятен за слушане. Най-често е продукцията, чието ниво е снижено до такава степен на ироничност и несериозност, че звучи евтино и безсилно.

Поне от това, което прочетох, останах с впечатлението, че тук „солиш“ хората, които са работили върху обработката на албума, както и бийтовете на „Ебемси„. Убеден съм, че дори един инструментал не си направил през живота си и не си се допирал до чужди вокали за микс, а за термините… няма нужда от реакция. Тук написаното е повече от безмислено и излишно, защото няма как да кажеш на един продукт, че е евтин (финансово), когато някой си прави кефа и дава пари, които е изкарал с честен труд (за разлика от теб и явно скучната реалност, в която живееш). Много тъжно. Опитвам се да не си противореча, защото знаете какво мисля за един човек с alter ego от едно ямболско дуо, който също дава не малко пари за песни. За сметка на това от страна на текстове и поднасянето им – не го бива от доста време насам според мен.

Интрото представлява фиктивно радио интервю между водещ и неизвестен известен рапър/DJ, където сценарият и точните реплики явно не са приоритет, а модулираните гласове са надеждата за смешката да стане по-забавна.

Затова се нарича „интро“, а не „песен“, не е задължително да е нещо особено, то е просто въвеждаща част към това, което ще чуеш. Аз ли да те уча? Имаш си Google, поне го използвай за нещо полезно!

По всичко личи, че гостът е особено потънал в рапърския филм и не си поплюва със субстанциите. Влиза странно като за начало на албум по принцип и идеално като за такъв албум, има shock value, но става дразнещо и не заслужава второ пускане при следващи слушания на тавата.

Тук явно си използвал търсачката като просто си търсил случайни английски думи, които звучат донякъде сложно и те правят да звучиш все едно имаш висок коефициент на интелигентност и си попаднал на заглавието на една от най-любимите ми „тави“ за всички времена – „Shock Value“ на Timbaland. Шегувам се, но това не променя фактът, че звучи повече от нелепо понеже според теб „не заслужава второ пускане„. Аз бих казал същото за „ЦХЗУ“ – не заслужава нито първо, нито второ, нито трето, нито което и да било по ред посещение, защото е огромна загуба на време както за нас, така и за теб самия.

Накратко за песните:
I-Max – гадна промяна на бийта при куплетите, дрзнещ хуук;

Така е, много гаден тоя „хуук“, отвратително! Те и Travis Scott, който също доста често сменя бийтовете по песните си, го слушат само такива глупаци като мен! Все пак любимите ти изпълнители не го правят това, нали? Тоя „Ебемси“ пак прави каквото си поиска и не се съобразява, пуста му работа! Ние не разбираме от рап, покажи ни кои проекти стават и кои не, както и как се създават, защото явно ти си по-наясно от нас! Води ни смело напред, учителю, към светлото бъдеще!

Такъв – готина дръм секция, як инструментал;

Пушека е гъст – отново това неловко пиано, което доминира из целия албум, окей предтсвяне от SCAR, добра препратка с ASAP Rocky,

Пак игнорирам фактът, че си сбъркал дума, защото и аз го правя постоянно и си редактирам статиите по много пъти, дори след като ги пусна официално, както и това, че си написал „ASAP“, вместо „A$AP“. Това „неловко пиано“ ми звучи като „тоя „Ебемси“ за Scum Beatz или Midas800 ли се взе?“ За тези, които не знаят, Scum Beatz е авторът на бийта от песента на Blueface „Thotiana“, а Midas800 е бийтмейкъра на NLE Choppa в „Shotta Flow“. Това са хитови песни, които имат просто пиано, елементарни по аранжимент и текст и не са нищо особено. За сметка на това хората се забавляват на тях, крещят думите щом им ги пуснат, изкарват си супер и създават хубави спомени. С този твой коментар ме навеждаш за пореден път на мисълта, че явно те е яд, че все още нямаш годините за събитията, продължаващи до сутринта, че и след това. Трай бабо за хубост! Аз не мрънках като теб, когато бях на твоите години и изпуснах Rick Ross, YG, Tyga, Ciara и други доста по-популярни изпълнители, които надали скоро ще видя на живо, а харесвам!

досаден hook, който звучи повече като “пушка е гъз”;

Ще го напиша така – изчисти си ушите и ще го чуеш като „пушека е гъст“, щом аз го чувам правилно от първия път, значи и ти можеш. Този коментар ме накара да се плесна по челото буквално, опитвам се отново да намеря нещо горе-долу адекватно в този „анализ“, но май безуспешно. Все пак хубавото е, че получихме нов trend, на който да се подиграваме за известно време – #пушкаегъз! Ако не друго поне получаваме качествени миймове, това значи ли, че и теб можем да те наричаме „meme blogger“?

Бутаме – обещаващо интро, пропиляно от крещящия набиващ се припев, ако VENN имаше вокали само на куплета си щеше да е доста по-добре;“

Съветвам всеки, който е решил да прави рап, първо да се допитва до Момчил, за да разбере за неговите изисквания за flow и да няма обидени! Ок? Ок. И Venn да не се е помислил за Meek Mill, че крещи като изтърван без да знае защо?!? Спрете тази гюрултия, „ЦХЗУ“ нареди!

Младият сър – окей трак, добър е, макар и прогресията на бийтовете му вече да става предвидима (кой е Форест Трън?);“

Пак пиша – имаш интернет, отвори Google и прочети, а не само да го използваш да спамиш във Facebook, да играеш кракнати игри от Zamunda и флаш игри във friv. Или както е написал Scar като коментар в личния профил на „Ебемси“ във Facebook – „това е Форест от Трън„!

Ден – отвратителен аутотюн в припева, без него иначе бързите части и реденето са супер, “всички пляскат все едно Тита тича”, сериозно?

Съжаляваме, че живеем в 2019 (скоро 2020 година), а ти си явно някъде назад във времето и въобще във времена, в които само ти се иска да си съществувал. Крайно време е ти и всички като теб да приемете pitch корекцията за нещо нормално, защото ако знаеш как да я използваш, тогава ще се получи нещо готино. Горното за годината можеш да го прочетеш отново и за лафчето с Тита, което не ти е харесало, защото живеем в година, в която Тита е популярна, без значение дали ти изнася или не.

Телефон – пак окей песен;
Аутро – два пъти по-досадно от интрото, напълно излишно и гнусно, особено частта с бирата и пикнята, твърде дълго за аутро.“

Съгласен съм, хората трябва да се съобразяват само с теб и твоите очевидно още неизградени и неясни вкусове според мен. Трябва само Жлъч, MishMash, Григовор и Parkman да правят песни. Ако може и от бийтмейкърите да останат само Warp и Гената от So Called Crew, че тия другите с тоя trap съвсем извратиха обществото! Това на нищо не прилича, грозна картинка! Давайте да отиваме в парка на седянка с бира в ръка и да правим фрийстайли, да обсъждаме парламента със сложни думи и пиперлив flow! За какво ни е да правим музика за удоволствие, питам аз?

„От EBMC и албумът му се очкава да направи празник на пънчовете и яките барове върху опростени loop-нати бийтове, но резултатът е наполовина добре завършен продукт и наполивна – изобщо никак. Продукцията можеше да не звучи като извинение за ироничната стилистика, а даже нейното най-силно оръжие. Можеше да има много по-добри oneliner-и, звученето можеше да не е като на албум, който си пускаш веднъж като излезе и след това никога повече. Каквото такова, Васето показа, че може някои неща, от които най-вече да реди бързо, но има тепърва да се развива в доста отношения, така че да бъде шегаджията на купона, който може да бъде

Чу ли, Васе? Можеш да си шегаджията, но… по-скоро си Къци Вапцаров за бедни за момента. Цялата ти работа такава, стегни се!

Общо за „рецензията“, ако давах оценки, бих ти дал:

1/10

Все още се надявам щом порастнеш да ти влезе акъла в главата и да спреш да се занимаваш с това, защото нито си се занимавал с хип-хоп музика, нито си бил в тези среди, нито нищо т.е. по-некомпетентен си и от мен! Най-добре си намери друго хоби, имаш достатъчно време за всичко. За пореден път показваш, че просто правиш нещата за бройката, защото някои хора те „бутат“, а други си мислят, че глупостите, които си написал под формата на статуси и статии в страницата си и в блога си, са нещо готино и новаторско (поне да беше залагал повече на кирилицата във Фейсбук статусите, но уви). Нямам си и на идея как не ти е омръзнало да се излагаш постоянно, но все още си в разцвета на младостта. Ще си хванеш жена след няколко години и ще те вкара в ред, спокойно, а ако не е тя – друг ще е! 😉 Ако и тази статия не те накара да се замислиш поне малко, че прекаляваш и ти е време да се ориентираш към приключване – говори изключително лошо за теб! Най-вече ти пожелавам някой ден да осъзнаеш, че музика се слуша с ушите, а не с друга част на човешкото тяло. Също и това, че за такъв тип музика се изсиква ум, който се развива в по-късен етап от нашето развитие! 🙂

Това е от мен засега, това е първият и последен път, в който реагирам на статия на Момчил, защото не смятам, че заслужава реклама под каквато и да била форма. Точно затова няма да ви оставям линк към статията, за да не му правим излишен трафик.

Албумът на EBMC може да го чуете в Spotify и да прецените сами дали е стойностен или не, ето тук може да научите повече:

https://facebook.com/profile.php?id=511729462651720

Можете да видите и видеото към „ПУШЕКЪТ Е ГЪСТ“ с участието на Scar, което излезе преди няколко часа:

Очаквайте и новите неща… когато има време, идеи и естествено адекватна интернет връзка!

Може да последвате МБЦ във Facebook, Instagram, Mixcloud и YouTube, за да следите за ново съдържание:

https://www.facebook.com/mahalatabezcenzura/

https://instagram.com/mahalatabezcenzura

https://www.youtube.com/channel/UCg6ovufzojP3T45daEjB7YA

Изкажете вашето мнение