„10“ с N.Kotich

0

N.Kotich е софийски музикален продуцент, режисьор, оператор, както и всичко останало, което е свързано с аудио и видео продукцията. Той е лицето, стоящо зад лейбъла “Shadow Lab. “ още преди да се завърне в България, за да прави и работи това, което му харесва. Той стои зад редица проекти на имена като Секта, Jahmmi, Siimbad, Ума и Дума, Bliznacite, HAARP, BM, Malkia Jambo, F.O., Leshper Art Crew и много други, а също така стои и зад по-голямата част на One Shot клиповете от поредицата на Facing The Sun.

Наскоро той пусна най-новият си проект, озаглавен “RealityTONE”, който е посветен на мястото, където се намира лабораторията на сенките – сградата на Балкантон в гр. София. Преди него пък се появиха и други две нови песни – “Карам бавно” и “Закачени” с участието на Райбера – всичките с видеореализация изцяло дело на самият N.Kotich или N.K Films (както е името му, когато се отнася до видео продукция).

Решихме да му зададем 10 въпроса, на които той отговори по следният начин:

1. Как започна всичко?

От малък знам, че съм роден за това. Цял живот сцената ме е дърпала по всевъзможен начин, живота ми е единствено в това да творя. Чувствам се щастлив и благословен, че най-накрая съм обграден от вдъхновяващи хора, за които си струва да отделям всяка секунда от живота си.

2. От колко време се занимаваш с музика?

Конкретно с хип-хоп от 13 годишен, сега съм на 33, което си прави 20 години.

3. Кое най-много те вдъхновява?

По принцип страдам (въпреки че не бих казал, че е страдание, а обратното) от мания за развитие в хората. Когато усетя, че някой има талант, не правя никакви компромиси и изтръгвам най-доброто от него, от там нататък той решава колко го иска за себе си, попадал съм на талантливи хора, които уж много искат да се занимават и в един момент се усещаш как ти ги натискаш това да се случва (явно не им се иска достатъчно). Имам много примери около себе си и за обратното – пълна отдаденост, те са моята муза, без тях със сигурност нямаше да ми се занимава. Именно поради това 10 години правех много малко музика за себе си, защото ми липсваше този кръг от хора, когато пребивавах в чужбина. В редките случаи, в които съм правил песни, съм ги правил с идея, за да имам повод да изляза и да снимам понеже това беше новата ми страст, която открих в себе си.

4. А от тук нататък какво следва?

Ами досега моите хора бяха приоритет, но понеже техните албуми вече са готови и скоро ще излязат (след този на Секта и предстоящите на ПРИМ и Siimbad), реших да отворя и малко пространство за моите песни понеже тайно, докато работех по техните неща, не спирах да правя и за себе си. Понатрупал съм доста, даже мога да ви загатна името на албума ми, казва се 12:34 am/pm. Отново ще е характерно, както всичко, което ще излиза като албуми под шапката на Shadow Lab., важното е те да имат концепция, опаковка, звучене и своите тънки моменти в детайлите, защото за мен една цялостна концепция прави изкуството безсмъртно. Другата изненада е албума, който също вече е готов, е на новосформираната ни група в лейбъла между мен и Siimbad, името ѝ е AlphA, албума се казва “Афродизиак” и отново има уникална цялостна концепция, от която според мен всички ще останат очаровани. Даже заявявам най-гордо – такова нещо не е мислено в цял свят… досега! Там дори не става въпрос за рап албум, ами мръсен демоничен поп, секси музика, музика за “пиченца” ;-D. Не ми е да се доказвам на никого, нямам рапърска мания за величие, никога не съм твърдял, че съм лирик, дори напротив, за мен музиката е просто създаване на емоция, а аз съм артиста в нея!

5. Чуваме много добри отзиви за Балкантон Unity, за всички изроди, които сте се събрали в тази сграда, как минават дните ви там?

Гарантирам ти, че друго такова място и атмосфера в България няма! Нека ти обясня нагледно ситуацията, започвам от втори етаж надолу… виж сега:

На втори е Източен блок – Поляка, слизаме на първи етаж, където през една врата сме 22 Recordings и Shadow Lab. – една непрестанна творческа атмосфера, по цял ден всички сме по коридорите, заедно сме и си помагаме взаимно. Даже вече всички сме на едно мнение, че когато умрем, душите ни ще продължат да странстват по коридорите на Балкантон. Но знаеш ли кое е най-готиното? Всички сме на една вълна, човече. Всички са отдадени на една и съща страст – да творим и да успеем в това. Наистина за мен тази сграда и тези хора са моят живот, искам специално да ги поздравя всичките:

Хвала за Поляка от Източен Блок, момчетата от 22 Recordings – господин Дренски, JS, tyrbo, Златото, Nick Riot, Любака, Bliznacite, BM, MBT и HAARP – все наши хора! Последно, но не и по значимост, моите момчета от Shadow Lab. – Брут, ПРИМ, Секта и Siimbad!

6. Какви хобита имаш?

Между другото скоро си мислех по този въпрос и осъзнах, че хобитата ми от едно време съм успял да ги превърна в професия и се замислих, че вече съм останал с 2 хобита – джаги и менталното чукане, хааааа ;-D.

7. С кои твои лични проекти се гордееш най-много?

Между другото си имам един – да! Исках да направя много секси “чукачка” и създадох Like Me.

8. Какво за теб е важно в звученето и налагането на един артист?

Честно ти казвам, аз съм човек, който трудно се впечатлява. Момчетата до мен са доказали (понеже ги познавам до дъното на творческата им дълбочина както никой друг), че имат уникални характеристики и новаторски подход, и най-важното за мен – много са музикални. Именно това ме впечатлява – новаторството и именно тези, които налагат своето си звучене, които са trendsetter -и, а не онези повечето, които работят по моментния шаблон на световната музика и това, което е модерно в момента и заради това им липсва идентичност. Всички знаем, че е най-лесно да сложиш оризовата хартия върху картината на някой друг и да прерисуваш контурите му, всеки вероятно го може още от втори клас.

9. Ти си човек, който е многофункционален и създаваш всеки един аспект от аудио и видео продукцията, как успяваш да се справяш с всичко това?

Аз съм control freak на проектите си, просто имам и държа на своето си виждане на нещата. Това се дължи на workflow -а, който съм изградил с годините, всички около мен уважават това и ми имат пълно доверие, те са с мен именно заради това. Важно е да отбележа, че никога не правя компромис с изкуството и винаги приемам по-добрата идея стига да е в хармония с моето виждане, но най-вече просто защото обичам да правя всичко това.

10. Какво би ни казал като за последно в разговора?

Много ще се изкефя хората да оценяват повече интелигентното звучене, да уважават повече аспекта на музиката.

НА ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ ИСКАМ ДА КАЖА НЕЩО МНОГО ВАЖНО:

Крайно време е да промените отношението си към най-важните хора, стоящи зад гърбовете ви, хора заради които взимате по 2000, 3000, 5000 лева за участие, а именно бийтмейкърите ви, инженерите ви, видео мейкърите ви, както и всички замесени зад вас и успеха ви. Ако нямате техният гръб – и вас няма да ви има, време е да превърнем шоуто тук и в бизнес! Отплащайте се адекватно на тези хора, не сваляйте стандартите и ви обещавам, че един ден всички ще са еднакво доволни, ТОЧКА.

N.Kotich, N.K Films и Shadow Lab. в интернет пространството:

https://www.facebook.com/theshadowlaboratory

https://www.facebook.com/nkfilmsbg/

https://www.facebook.com/Niki.Kotich/

https://instagram.com/shadowlab_

https://www.instagram.com/niki.kotich

https://www.youtube.com/user/Nkotich

Начало

Скоро очаквайте и обновеният сайт на лейбъла:

Home

Изкажете вашето мнение