„10“ с Румен Тасков – Брут

0

Румен Тасков – Брут е софийски хип-хоп изпълнител, музикален продуцент, графичен дизайнер, който също така се занимава с анимации и видео ефекти. Има богато портфолио зад гърба, част е Shadow Lab. и е работил с хора като Секта, Supers4upen, Пинги, Поляка (Източен Блок), N. Kotich, К.О.Й., Egotrip, Боен Клуб и др. Наскоро излезе и най-новата песен на Секта и ANT! – Водна помпа, на която той е автор на инструментала и микс инженер.

Решихме да му зададем 10 въпроса, ето какво ни сподели той:

1.Как се появи твоята страст към музиката?

През годините баща ми положи сериозни усилия да ме еродира музикално. Със сигурност е човекът, който разшири спектъра ми за музикални стилове и жанрове.

През 2014та направихме студиото на Curtain. Аз все още работих в клуб Микстейп, което още повече допринесе за крайният резултат самият аз да почна да създавам музикални произведения.

2. Кое е твоето най-голямо вдъхновение що се отнася до нея?

Със сигурност огромна доза прогресив рок, както и по алтернативни групи и изпълнители. Също така балканските и ориенталски мотиви. Групите, които успяваха да направят смесен и собствен стил – Prodigy, Rage Against The Machines, Linkin Park, Limp Bizkit, Chemical Brothers, Daft Punk и др.

3. Как се запозна с N. Kotich и останалите от Shadow Lab.?

Имахме среща, която Филип (Секта)  организира и трябваше да обсъдим работа по даден проект, като уговорката беше да се видим за малко. От 20 минути станаха 2 дена , тъй като си паснахме в доста от вижданията си за творчество и работна етика. Малко на по-късен етап вече станах и част от екипа на Shadow Lab.

4. Как реши да се занимаваш с графичен дизайн и визуални ефекти?

От ранна възраст гледах тонове анимация и беше трудно да ме откъснат от телевизора.

Бях обсебен от изкуството на анимацията и в последствие изпитах остра нужда Аз да бъда кукловодът на героите и техните действия. Така още от 14 годишен знаех, че ще бъде анимация.

5. С кои проекти се гордееш, че си част от тях?

През последната година това са „Секта – Леш 2“, в които участвах като аниматор за клипът.

„Секта – Въртележка“ „Секта & ANT! – Водна Помпа“ „G! x EBMC – Договор“  – музикална продукция.

„MBT x MALKIA JAMBO – E TAKA” – анимация и ефекти.

Като цяло дори и да пропусна нещо бих казал всичко, за което взех участие докато съм бил на територията на Балкантон (домът на Източен Блок, 22 Recordings & Shadow Lab.) – място където наистина може да се разгърнеш, като капацитет за да достигнеш високо и професионално ниво.

6. Какво слушаш напоследък?

Новият албум на Ed Sheeran има доста интересни колаборации и музикално е доста издържан. Schoolboy Q – за мен този е задължителен и всичко, което пусне се консумира веднага. J.Cole, Kendrick, Vince Staples, Mac Miller, ASAP Rocky, Logic, Joyner Lucas, Lil Nas, Chaldish Gambino, Brokhompton, Bring Me The Horizont, Slipknot, Billie Eilish, Tory Lanez, System of a Down, Prodigy, и тн. Вероятно пропускам доста, но ако ги изпиша списъкът ще бъде дълъг.

7. Направи ни топ 5 на албумите, които са ти направили най-силно впечатление.

Пет ще бъдат малко, но ще дам тези които ми идват първосигнално в момента.

Kendrick Lamar – Damn

Run The Jewels

Hybrid Theory

Billie Eilish – When We All Fall Asleep, Where Do We Go?

The Eminem Show

8. В каква посока смяташ, че се развива родният ни хип-хоп през последните 3-4 години?

В музикален аспект прогресивно нагоре. Сцената има вече доста бийтмейкъри и по-важното – те нямат чувсто за конкурентост, а напротив виждам как си колаборират и работят заедно за постигане на по-съвършен резултат. Това значи само едно, че ще слушаме по-добра и качествена музика. От страна на МС-тата обаче не мога да кажа същото. Тук вече конкуренцията яде креативността. Един създава пробив или тренд и всички, като хиени се хвърлят отгоре в опит да копират или „подобрят“. Абсолютно безмислено, вкарващо в рамки и дърпащо назад. Има естествено и изключения ( и се радвам, че работя с част от тях) но не мисля че липсва капацитет,  а по-скоро страхът от излизането от комфортната зона и идеята за експеримента.

9. Като какъв човек би се описал?

Мълча и наблюдавам, преди да говоря обмислям. Никога не забравям. Имам търпението да стигам до дадена цел и всичко това е, когато опре до изкуство и това то да бъде по-добро. Опре ли до житейски събития и ситуации със сигурност съм по-първичен и непредвидим, умирам си от кеф да се избъзикам с дадена ситуация естествено не в негативен аспект, но си имам дяволче. Ако човек няма чувсто за хумор със сигурност ще му е трудно с мен, ако има ще му е два пъти по-леко.

10. Какво можем да очакваме от теб за в бъдеще?

Мисля, че отделих достатъчно време в това да се уверя, че мога да се разгърна музикално във всеки стил, който харесвам. Какво да кажа, само яки и издържани проекти, както и от музикален така и визуален аспект.

Брут може да го намерите на следните уеб страници:

https://facebook.com/brutwolf/

https://instagram.com/brut_wolf

Изкажете вашето мнение