„Може още“ 005: коментар към Papi Hans feat. Tita – Ti Gonish

0

Навън е страшна жега, хората са по плажовете, на Слънчев Бряг отново е пълно с пияни чужденци, а аз реших да напиша поредната статия, провокирана от нов „летен хит“. Една от малкото работи, които не харесвам на лятото, е че излизат прекалено много тъпи песни, които хората наричат „хитове“, но аз съм твърде далеч от тази мисъл. Така де, в днешно време доста наложили се изпълнители правят песни, които след 1-2 години ще бъдат напълно забравени, заради това, че са „еднодневки“ или казано накратко – песни без абсолютно никакъв смисъл, нямащи за цел да бъдат запомнени. Сега сигурно доста от вас ще си кажат „Какво ли пък разбира тоя? Такива песни пръскат по клубовете!“, аз бих им казал, че е нормално, защото живеем в държава, в която простотията е на първо място. Не че не съм фен на простотията, но когато става дума за музика съм по-критичен, но стига съм писал тъпотии, време е за петата част на „Може още„!

Ако случайно се запитвате защо съм кръстил рубриката така – отговорът е един:

Защото винаги МОЖЕ ОЩЕ по-зле да стане, убедил съм се в надпреварата за това кой ще изкара по-безсмислена песен. Новата на Папи Ханс, в която взема участие и изпълнителката на Криско – Тита, озаглавена „Ти гониш“, е абсолютен пример за поредното ново дъно, което бе достигнато с цел да провокират малолетните, непълнолетните и хората с коефициент на интелигентност под 100 да си мислят, че са направили нещо готино и стойностно.

Песента е дело на самият Константин Трендафилов (както е истинското име на Папи Ханс) в съавторство с един от хората на Монте Мюзик – Искрата, чието звучене е почти същото като това в Пайнер през последните 2-3 години. Защо „почти“ ли? Защото ритъма не е кючек, а е по-скоро диско за бедняци, но перкусиите и другите звуци в него ми напомнят на ритуал от тия, където се правят в джунглата. И по този подов бих попитал: „Тарзане, къде си?“

Честно казано донякъде го разбирам Константин, защото ми се струва доста странно писател да пуска такива простащини, всъщност това е първата му негова песен, която ме отврати. Предишният му проект „Твой“ е супер, но това тук е просто пълна трагедия. Казано накратко, разбирам го, защото според мен неговата музика е по-скоро някаква пародия и се шегува със слушателите си отколкото да им грабне вниманието… поне с тази песен, де. Друго, което ме навежда на тази мисъл да прави такива неща, е че вече все по-малко и по-малко хора четат книги и явно трябва да се отличим със слабоумни песни, написани за кратко време колкото да има там, дето се вика.

„Писи може да познае.

Папи предлага така,

Ти му подаваш ръка,

Папи те кара към вкъщи с Папимобила.“

Колко много смисъл има в това, имам чувството, че слушам книга на Иван Вазов, но с autotune. Само забележете какво чувство, каква емоция, страхотно е! Шегувам се, разбира се, това с „Папимобила“ е върха на клишето. 2019 сме, крайно време е да го разберете.

Текстът е повече от глупав, това е ясно, да римуваш „секс“ с „екс“ е използвано десетки хиляди пъти, макар че тук става дума за друго, но пак звучи нелепо. Докато слушах песента бавно усещах как детството ми се руши, защото надали има човек, който не е играл на „гоненица“ като малък, нужно ли беше така да постъпваш, Папи? Толкова много клиширани рими, толкова „много смисъл“, определено това е най-трагичната песен за това лято до момента, затова не виждам смисъл да коментирам още „лириката“. Убеден съм обаче, че все ще се намери някой, който да „изкопае ново дъно“, но кой ли ще е това? Предстои да разберем, макар че силно се надявам да не се налага!

Видеото е дело на Human Agency, режисьорът явно е получил ерекция, докато е слушал аудиото, за да създаде такава концепция, в която обаче не виждаме как двамата изпълнители се гонят (както се пее в песента). За мен това си е soft по*но в най-чистата му форма, но нужно ли беше да гледаме как Папи Ханс се „кълчи“ по боксерки със заешка глава и как си движи гърдите, за да ни покаже, че често ходи на фитнес?!? Клипът е пълен с жени (не че не сме се нагледали на клипове с един куп жени в тях), а Тита изглежда супер с тази мокра коса. Много ми е интересно какво мисли приятеля ѝ за това, че бившото гадже на Дара си „търка“ главата в големите ѝ гърди или пък може да е станало нещо преди това между двамата без гаджето на Тита да разбере, кой знае? Така и не успях да разбера каква беше целта на това драскане с маркер по телата, най-вероятно съм прекалено тъп, за да разбера или просто няма никаква връзка, по-скоро залагам на второто.

Естествено няма как да не мине видео без поредната реклама на нещо! Тук говорим за сладкарници „Неделя“, които си направиха стабилна реклама в новата песен на Тита – Първа среща, чието видео за жалост не бе блокирано от ad blocker -а ми, клиника Derma-act, както и Leonardo Optics. Съгласен съм, че ги спонсорират, но май нещата отиват към положението на Foodpanda – твърде натрапчиво и по-скоро стремящо се да отблъсне хората, а не да ги привлече. То ако не са цигарите, които се скъсват от реклами по чалга клиповете, ще е това, но при всички случаи е по-добре да рекламират торти, очила и дентални клиники пред цигарите, защото все пак голям процент от хората у нас слушат поп-фолк, а сред тях има и доста лица, ненавършили 18 години.

Коментарите са основно негативни, което мен лично ме радва, защото явно все пак не сме толкова големи идиоти, както твърдят други за нас. По-лошото е, че доста от тези хора, когато отидат на клуб, ще „избухнат“ на тази „велика“ песен, но всеки има право на избор, аз също съм го правил, но не винаги. Моят коментар е събрал над 250 харесвания и отново за мое щастие няма някой, който да не е съгласен с мен! Както беше казал Kask от UGLY на Тита – по-добре да я беше направила с Милко Калайджиев, щеше поне да е готино и с не толкова позорен текст и видео!

Това беше за тази част на „Може още“! Ако все още не сте чули „хита на сезона“, ето ви и линк:

Изкажете вашето мнение