„Може още“ 003: коментар към Gery-Nikol – SHEFE SHEFE feat. Bandata Na Ruba

0

Днес е време за третата част на „Може още„, за да загрея преди да пуснем новият подкаст с момчетата от HiRoll Records. Песента, която този път е „под прицел“, е новата на Гери-Никол и БнР – „Шефе, шефе„.

Всъщност ако не беше форонга, нямаше да знам, че изобщо ще има такава песен, но така или иначе щях да разбера, защото аз разбирам за почти всяка нова песен, която излиза. Интересен факт е, че тази песен всъщност е част от дебютният албум на Бандата на ръба – „Победа„, но в албумната версия я няма Гери-Никол, което ме навежда на мисълта, че най-вероятно Гери или си е платила да им „вземе“ песента, или те са се съгласили безплатно, заради приятелството им. Оригиналната версия я има в YouTube, извадена от „Победа“ и с лошо качество, която отново чух благодарение на коментар от форонга.

Нека да започнем:

Първото нещо, което веднага ми направи впечатление, е че звученето на песента се доближава доста до това, което правят в „Пайнер„. Естествено за пореден път не са написали кой стои зад авторството на този проект, но това е Гери-Никол – плаща си и въобще не я вълнува. Бих казал, че нейното изпълнение е доста пошла версия на Cardi B („когато си поръчаш Cardi B от AliExpress„), а БнР пък ми напомнят доста на вече несъществуващото трио „БИК“ – Борис Дали, Илиян и Константин.

Припевът ми е доста скучен, защото се състои от 60% повтаряне на думата „шефе„, 20% на думата „шефа“ и още 20% каквото е останало от него.

И понеже Ицо Хазарта официално пусна дебютният си солов албум „Неправилен рап“, слушайки частта на Mom4eto смея да твърдя, че се върнах няколко години назад, когато Ицо стартира One Shot клиповете със своята песен „Хип-хоп„, където той се подиграва на изпълнителите с „мек“ диалект в песните си. Mom4eto отново влиза с посредствените си рими, които се харесват от слушатели на възраст под 18 години, прикрепени с русенското „мьекане“. Доста слабо бих казал и доста уронващо престижа на Русе – градът на изпълнители като Fogg, VanSan и Extazy, както и излишно споменаване на „оня горе“, който най-вероятно се е хванал за главата като ни гледа какви ги вършим.

Време е и за частта на Kapo Verde, която е доста орязана и тук по-скоро Гери доминира. Отново се убеждавам, че песен с участието на Гери-Никол, в която да не се намеси „яката дупара„, е като да си поръчам шкембе чорба и да не ѝ сложа поне малко чесън. Бих казал обаче, че подобно, както написах и за песента на V:RGO и DARA, се отнася и за песните на Гери – нужно ли е във всяка песен да се повтаря лафът за „яката дупара„? Доста банално и отблъскващо почна да става вече.

След частта на Kapo идва и куплет от изпълнителката, няма как да не коментирам част от него:

„Ква си ти, кажи ми, май, че мене имитираш

търсиш ги с пари, да не вземеш да фалираш

класата си личи, мен не моеш ме копираш“

Особено в тази част наистина доста напомня на Cardi B, така че скъпа Гери, успокой се, никой не те копира, защото няма какво. При положение, че твоят начин на изпълнение доста се доближава до този на Cardi, е малко смешно да изпълняваш такива думи, но да речем, че друг ти е писал куплета, простено ти е.

Ето го и Emporio Zorani, който влиза с доста „мощен“ auto-tune / pitch correction. Тук отново имаме излишно споменаване на Господ и поредна доза скучни рими на русенски диалект. Общо взето и в неговите думи съществува така нареченото „филмиране„, за да може и той, и приятелите му да изглеждат като „гангстери“, но лично аз не смятам, че им се получава, по-скоро обратното.

Последната част на песента е игра на думи, която не ми допадна, особено накрая с тази псувня „е*а ти майката„. Винаги съм смятал, че подобно нещо, излизащо от устата на момиче, е доста грозно, но нали все пак трябва да следим тенденциите на запад с разликата, че нашето в повечето случаи е пълна пародия.

Видеото е добре монтирано, но ми стана смешно щом видях, че има двама режисьори – един в България и един в Дубай. Липсва ми Мотикаря, който ако все още съществуваше, щеше да добави любимата на всички фраза: „аz san fdobai” понеже ни е ясно, че на доста голям процент от момичетата това им е любимата локация. Все пак, моля Ви, спрете се с този Дубай, разбрахме, че можете да си го позволите да снимате там, но има далеч по-красиви места от Дубай.

Стайлингът на Гери нямам особено желание да го коментирам, но на някои кадри изглежда доста добре.

Коментарите се състоят от доста хора, който повтарят това, че Гери-Никол имитира Cardi B, но все пак нека сме откровени, че част от тях са повлияни от това, че Тото от група „СкандаУ“ публикува песента в своят дневник във Facebook с caption, който гласи: „Когато си поръчаш Cardi B от AliExpress”. Други пък коментират това, че БнР са голи на някои кадри и показват напълнелите си коремчета, което не е особено приятна гледка. Не може да се отрече, че повечето коментари са лоши.

Това беше за тази част на „Може още“, скоро очаквайте и четвъртата!

Ако не сте чули песента, ето и линк:

Изкажете вашето мнение