„Може още“ 001: коментар към V:RGO X DARA – SOSA MAJE

0

От днес стартирам рубриката „Може още“, която ще е по-негативна и в нея няма да има така нареченото „гъ*оли*ане“, за което WARP спомена в групата на Йомрука под първия ми пост на блога, свързан с новата песен на Madmatic. Естествено ще е без употребата на цинизми и в рамките на обективното, така е най-редно.

В рубриката ще пиша за проекти, които не са ми направили добро впечатление и ще се аргументирам, за което.

Първата песен, която реших да е част от „Може още“, е новата на V:RGO с участието на DARA – SOSA MAJE, която специално изслушах, за да напиша тази статия. Причината да избера нея, е защото в момента е на първо място в „Набиращи популярност“ в българският YouTube, а по принцип не слушам песните на Виктор, не съм им фен.

Първото нещо, което ми направи впечатление веднага, е че този път смесването и мастерирането на песента, са направени от друг човек, различен от TRF. Всъщност инструменталът, дело на Kay Be, който на мен ми е познат от парчетата си с Dorothy Takev, Бобо и като част от Freak Collective, и инженер на песента, ми хареса, барабаните ми допаднаха, както и семпъла в него. От V:RGO не съм очаквал нещо готино, защото не харесвам песните му (с изключение на „Ей тука, ей тъй“ с участието на Dim4ou и най-вече заради инструменталът на Jims т.е. CSI Beats), на мнение съм, че цялото това нещо със „соса“ трябва да утихне и не, нямам предвид да се разпадне crew -то им, а по-малко да говорят за това в песните си, защото вече стана банално. Текстът ми е меко казано скучен, все неща, които съм слушал и преди т.е. как някоя се е възползвала от теб в даден момент, как приятелката на еди-кого си те предпочита пред човека до нея и т.н. Друго от нещата, които най не ми допаднаха в римите, е това „блазе, блазе“, естествено няма от къде другаде V:RGO да се е вдъхновил да го сложи в песента си освен от „парчето“ „Blasé“ на Ty Dolla $ign с участието на Future и момчетата на Mike WiLL Made-It – Rae Sremmurd, която е една от най-предпочитаните песни по трап партитата в заведенията. Дара се е справила добре с пеенето, както винаги, момичето е талантливо (все пак е варненка, хехе), но и нейният куплет също не е нещо кой знае какво, предполагам заради тематиката, която Виктор е избрал. Иначе похвално, че тя си го е писала, защото в повечето си песни са ѝ помагали с текстовете, съдейки по информацията в описанията им. Общо взето в целият проект става една „какафония“ от тематики – той бил влюбен, напил се е, тя не искала „toxic relationship“ и прочие, поднесено с други рими, свързани с колко пари взимал V:RGO и т.н., от които поне аз се обърках и не знам защо са част от текста. Може би трябва пак да чуя песента, но не изпитвам такова желание за съжаление… най-вероятно.

За видеото нямам някакъв особен коментар, но ми напомня на Young Shumi, заради този VHS ефект. Момчето (MRT Visuals) си е свършило работата, така че браво на него за труда.

Коментарите под видеото не съм ги чел, не видях смисъл да го правя.

И един последен коментар от мен:

V:RGO го слушат доста хора, без съмнение, обаче да си дойдем на думата:

Това е България, не са Щатите. Няма лошо, че работите толкова, но поне разнообразявайте, не се „филмирайте“ толкова и влагайте повече старание в цялото това нещо, което правите, ама какво ли разбирам аз, дето слушам Боро Първи и сегашните му песни от сорта на „Задната седалка“ с участието на Тита (впрочем съм огромен фен на Боро, просто смятам, че е в пъти по-добър от V:RGO). И престанете с тези работи от типа на „когато правех „читави“ песни не ги слушахте, сега слушайте песни за наркотици, леки жени, пари, коли и bling-bling”. По тази логика и хора като Явката DLG, Madmatic и So Called Crew можеше да кажат същото, но те също успяха да се наложат за кратко време и като вас пълнят клубовете, изпълнявайки песните си, в които влагат доста повече старание във всяко едно отношение, а също и смисъл, освен това се целят към аудиторията от пълнолетни, така смятам. Това е самата истина, каквото и да си говорим, и не, Камене (WARP), това не е “гъ*оли*ане“. Спомням си, че единият от бийтмейкърите на „сосаджиите“, когато ми беше в списъка с приятели във Facebook (няма да му правя реклама, знам кой беше), написа статус, който впоследствие изтри, а той гласеше, че SKG са измислили това със „соса“, но поне беше прав, че децата научиха от тях за него чрез песните им. Аз поне това го знам още от времето, когато Chief Keef вадеше яко хитове и Waka Flocka Flame беше също в силен период и пусна албума Triple F Life, след което се скара с Gucci Mane. Нищо лично, но се съмнявам MadeinTYO, който в песента си “I Want” споменава тази дума, да знае за вас, все пак България е „трета глуха“ и вас ви слушат най-вече тук, а MadeinTYO го слушат в доста повече държави, което го прави и по-популярен. Вие просто правите това, което и такива като него правят, но български вариант, няма нещо ново.

Очаквайте скоро и втората част на „Може още“, а ако имате идеи за песни, които да коментирам, може да ги споделите в коментарите под статията.

П.П.: Очаквам да ме нападнат гневни фенове евентуално и да почнат да ми обясняват как е постигнал повече от мен. Няма лошо, живи и здрави да сте всички, поне ме забавлявате от сърце! 🙂

Ако не сте чули песента, ето тук може да го направите:

Изкажете вашето мнение